Administrator

Administrator

Ερευνητικές Εργασίες Σχ. Έτους 2018-2019

Ερευνητική εργασία Α’ τάξης Ελληνικού Λυκείου Βρυξελλών

Σχολικό έτος 2018-2019

«Εθισμός στο τσιγάρο, το αλκοόλ, τα ναρκωτικά, τα τυχερά παιχνίδια και το διαδίκτυο». Αυτό ήταν το θέμα που απασχόλησε στο πλαίσιο του μαθήματος της Ερευνητικής εργασίας τους δώδεκα (12) μαθητές και μαθήτριες της Α’ τάξης του Ελληνικού Λυκείου Βρυξελλών κατά το σχολικό έτος 2018-2019.

Μετά τη συγκρότηση πέντε ομάδων και την επιλογή του είδους του εθισμού στο οποίο θα εργαζόταν η καθεμιά από αυτές, οι μαθητές ξεκίνησαν τη συλλογή στοιχείων μέσω ηλεκτρονικής αναζήτησης συμβουλευόμενοι, ωστόσο, ταυτόχρονα και έντυπο υλικό.

Η υπεύθυνη εκπαιδευτικός κ. Αθηνά Υφαντή συνέβαλε σε επίπεδο οργανωτικό και συντονιστικό στοχεύοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο στην καλλιέργεια της αυτονόμησης των εφήβων και την ανάπτυξη της συνεργατικής και ομαδοκεντρικής τους συμπεριφοράς.

Με την ολοκλήρωση της συλλογής των πληροφοριών και του ανάλογου φωτογραφικού υλικού, οι πέντε ομάδες εργάστηκαν επί δύο εβδομάδες μαζί προκειμένου να γίνει η «συρραφή» του υλικού και η παρουσίασή του με τη δομή ενιαίας εργασίας.

Καταγράφηκαν και αναλύθηκαν τα αίτια που οδηγούν στα πέντε είδη εθισμού, η καθημερινότητα και τα εν γένει βιώματα όσων αντιμετωπίζουν αντίστοιχο πρόβλημα καθώς και οι δυνατότητες απεξάρτησης και επανένταξης στο κοινωνικό σύνολο. Ιδιαίτερα επισημάνθηκε η ευαίσθητη περίοδος της εφηβείας και το πόσο καταλυτικά μπορεί να επιδράσει ο εθισμός στο τσιγάρο, το αλκοόλ, τα ναρκωτικά, τα τυχερά παιχνίδια και το διαδίκτυο σε αυτή τη μεταβατική περίοδο από την εφηβεία προς την ενηλικίωση.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της ερευνητικής εργασίας χαρακτηριστικό ήταν το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε από τους μαθητές του Λυκείου καθώς ανέφεραν σχετικά περιστατικά από το οικογενειακό και φιλικό τους περιβάλλον και τόνισαν πώς οι οικογενειακοί δεσμοί βοήθησαν στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ωστόσο, αναγκαία κρίθηκε η αναζήτηση βοήθειας σε φορείς που ειδικεύονται σε θέματα απεξάρτησης.

Τα οφέλη που προέκυψαν από την εκπόνηση της εργασίας ήταν ποικίλα. Πέρα από την προφανή απόκτηση γνώσεων και εμπειριών, ενισχύθηκαν οι δεσμοί μεταξύ των μαθητών και καλλιεργήθηκε πνεύμα συνεργασίας και εμπιστοσύνης μεταξύ τους.

Αθηνά Υφαντή, καθηγήτρια αγγλικής γλώσσας ΠΕ06

Η φιλανθρωπική δράση των μαθητών του Ελληνικού Γυμνασίου Λυκείου Βρυξελλών συνεχίζεται!!!

Η φιλανθρωπική δράση των μαθητών μας συνεχίζεται!!!

 

Το κυλικείο, που οργανώθηκε φέτος στο σχολείο μας για φιλανθρωπικό σκοπό, συνέχισε να λειτουργεί και μετά το Πάσχα! Έως το τέλος της σχολικής χρονιάς συγκεντρώθηκε το ποσό των 280 ευρώ, το οποίο διατέθηκε, μετά από πρόταση των μαθητών, στον Σύλλογο Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια “Φλόγα”.

 

Οι μαθητές και οι μαθήτριες που στήριξαν τη λειτουργία του κυλικείου όλη τη χρονιά είναι από την Α' Λυκείου οι: Ελένη Γιατρά, Ιζαμπέλα Γκιόνι, Παναγιώτα Θεοφανάκη και Ναταλία Κοκκίνου. Από τη Β' Λυκείου οι: Ραφαέλλα Γεωργάκη, Στέργιος Θεοφανάκης, Μαρία Κόλλια, Αρετή Κουμαρά, Κωνσταντίνος Λαμπρόπουλος, Ελένη Μαγδαλάσοβα, Χάρης Μαλέκος, Ρένια Παπαδοπούλου, Μιχάλης Πατρινός και Λορέντσο Ρομπότση.

 

Ακόμα μια φορά τους συγχαίρουμε για την κοινωνική προσφορά τους και τους ευχόμαστε πάντα να διαπνέονται από αισθήματα φιλανθρωπίας και να τα εκφράζουν έμπρακτα!

 

Εύγε, παιδιά!!!

Στο επισυναπτόμενο αρχείο μπορείτε να δείτε την ευχαριστήρια επιστολή του Συλλόγου Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια “Φλόγα”.

Subscribe to this RSS feed