Σφάλμα
  • JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 1000

24o Συνέδριο Ελλήνων Εκπαιδευτικών

Με ιδιαίτερη επιτυχία στέφθηκε το 24ο Συνέδριο Ελλήνων Εκπαιδευτικών που πραγματοποιήθηκε στις 23 Μαρτίου στους χώρους του Παλαιού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες και είχε ως θέμα του «Μετανάστευση και Εκπαίδευση στην Ευρωπαϊκή Ένωση: Προκλήσεις και Προοπτικές ».

Τα Μέλη της Επιστημονικής Ομάδας  και η Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου τίμησαν με απονομή  τίτλου τον καθηγητή Φιλοσοφίας κ. Λάμπρο Κουλουμπαρίτση για το πολύπλευρο επιστημονικό του έργο και την ουσιαστική προσφορά του στην προβολή και την εξέλιξη της ευρωπαϊκής και της ελληνικής Φιλοσοφίας. 

Ο καθηγητής Κουλουμπαρίτσης στην εισήγησή του αναφέρθηκε στο θέμα της πολυπλοκότητας και της ουσίας της δημοκρατίας. 

Ο Εκπρόσωπος του Πρέσβη της Ελλάδας, Αναπληρωτή Μόνιμος Αντιπρόσωπος της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Ε.Ε., Πρέσβης κ. Ανδρέας Παπασταύρου επισήμανε την προτεραιότητα της Παιδείας και την ανάγκη της ενίσχυσης του θεσμού για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των δύσκολων καιρών.

Επίσης θερμό εναρκτήριο χαιρετισμό απηύθυνε στους συνέδρους ο Μητροπολίτης Βελγίου Σεβασμιότατος κ. Αθηναγόρας.

Οι συμμετοχές ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο, ενώ οι εισηγήσεις έθεσαν τη βάση για ένα σύγχρονο, τεκμηριωμένο, γόνιμο και ανοικτό διάλογο. Συμμετείχαν εκπαιδευτικοί από πολλές χώρες, Βέλγιο, Ολλανδία, Γαλλία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Γερμανία καθώς και εκπρόσωποι Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων από τις αντίστοιχες χώρες .

Το Συνέδριο κινήθηκε σε δύο μεγάλες Θεματικές Ενότητες.

Α. Οι προτεραιότητες της εκπαιδευτικής πολιτικής της Ε.Ε., Ερευνητικά δεδομένα καταγραφής της κατάστασης στο χώρο της εκπαίδευσης. Στελέχη της Ε.Ε. και η διευθύντρια του 1ου Ευρωπαϊκού Σχολείου του Λουξεμβούργου κάλυψαν την ενότητα αυτή με επίκαιρα δεδομένα.

Τις δυνατότητες της διαδραστικής εκπαίδευσης και της βιωματικής μάθησης κατέδειξε ο κ. Δημήτριος Τσίρος ο οποίος παρουσίασε ένα πρόγραμμα διαδραστικού κινηματογράφου με θέμα το ρατσισμό. Ενθουσιώδης ήταν η συμμετοχή μαθητών του ελληνικού Λυκείου των Βρυξελλών που ήταν παρόντες στις εργασίες του Συνεδρίου.

Β. Στη μετανάστευση και στις επιπτώσεις της στο χώρο της εκπαίδευσης αναφέρθηκε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Αχαΐας Αθανάσιος με αναφορά σε περίπτωση πολυπολιτισμικού σχολείου στο Βέλγιο.

Τονίστηκε από όλους τους συνέδρους η ανάγκη να αναδειχθεί το γεγονός πως οι αξίες μας πρέπει να έχουν ευρωπαϊκό ορίζοντα, χαρακτηριστικό που περιλαμβάνει τον αυτονόητο σεβασμό στη διαφορετικότητα και κυρίως στην εθνική παράδοση και πολιτισμό.

Ο καθηγητής Ιωάννης Καζάζης αναφέρθηκε στη γλωσσική αγωγή στα σχολεία του εξωτερικού και τόνισε την ανάγκη ενός νέου τύπου φιλολόγου με γλωσσική και επιστημονική επάρκεια για τη διδασκαλία της γλώσσας, αρχαίας και νέας καθώς και τη διδασκαλία της ελληνικής ως ξένης γλώσσας.

 Το απογευματινό μέρος της ημερίδας ήταν αφιερωμένο σε εργαστήριο που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας με θέμα τη διδασκαλία, εκμάθηση και πιστοποίηση της Ελληνομάθειας.

Η ομάδα των ερευνητών του ΚΕΓ συζήτησε με τους συμμετέχοντες και  απάντησε σε ερωτήσεις.

 

Last modified onΠαρασκευή, 03 Απριλίου 2015 07:51
back to top