Σφάλμα
  • JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 1000

Η Ελλάδα μέσα από τους αιώνες και τα πρόσωπα

Την Πέμπτη 15 Μαΐου 2014, οι μαθητές των Νέων Ελληνικών του Γυμνασίου και του Λυκείου Thiers παρουσίασαν εκδήλωση για το τέλος της σχολικής χρονιάς στο αμφιθέατρο του Λυκείου, παρουσία αντιπροσωπείας του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στη Μασσαλία, του Λυκειάρχη, αρκετών καθηγητών και γονέων μαθητών καθώς και άλλων προσκεκλημένων.  

Τα κείμενα της παρουσίασης ήταν επιλεγμένα με προσοχή και έδιναν μια πλήρη εικόνα της ιστορικής πορείας της Ελλάδας μέσα από τους αιώνες. Η παρουσίαση άρχισε το 510 π.Χ. με την Τελέσιλλα, αρχαία ποιήτρια του Άργους που έσωσε την πόλη της από τους Σπαρτιάτες. Στη συνέχεια μας ταξίδεψε στην Κόρινθο το 336 π.Χ. και τη διάσημη στιχομυθία ανάμεσα στον Μέγα Αλέξανδρο και το Διογένη. Κατόπιν μεταφερθήκαμε στο Βυζάντιο και το παλάτι της αυτοκράτειρας Θεοδώρας το 532. Η Ελληνική επανάσταση του 1821 τιμήθηκε με τον Μακρυγιάννη και απόσπασμα από τα απομνημονεύματά του. Ακολούθησε η Καλλιρρόη Παρρέν και η πρώτη εφημερίδα των γυναικών που εκδόθηκε το 1886 στην Ελλάδα. Οι Έλληνες της Μικράς Ασίας επίσης ήταν παρόντες με μια παραδοσιακή συνταγή από τη Σμύρνη, μετά από αναφορά στην Μικρασιατική καταστροφή. Ένα μικρό αφιέρωμα στο ρεμπέτικο τραγούδι και στον Μάρκο Βαμβακάρη συγκίνησε μουσικά τους παρευρισκόμενους. Το ταξίδι μας συνεχίστηκε στην Αθήνα της 28ης Οκτωβρίου 1940 μέσα από τις σελίδες του ημερολογίου του Γιώργου Θεοτοκά και η εκδήλωση έκλεισε με αφιέρωμα στη Μελίνα Μερκούρη, που δεν ήταν δυνατό να λείπει εφόσον φέτος η Ελλάδα κλείνει 20 χρόνια χωρίς την παρουσία της. 

Οι διάλογοι ήταν φτιαγμένοι με σεβασμό στις ιστορικές πηγές, ή τα κείμενα που αποτέλεσαν έμπνευση για τα σκετς, ενώ ένα μικρό εισαγωγικό δίλεπτο φιλμ που προπορευόταν έδινε κάθε φορά την ευκαιρία στους Γάλλους θεατές να ακολουθήσουν την ιστορική πορεία της ελληνικής ιστορίας. Την ευθύνη της όλης διοργάνωσης είχε η φιλόλογος κα Μουσικούδη Ιωάννα. Η προσοχή του κοινού παρέμεινε αδιάλειπτη καθόλη τη διάρκεια της εκδήλωσης.

Άλλο ένα σημαντικό στοιχείο της παράστασης: καθόλη τη διάρκεια της εκδήλωσης και καθώς οι μαθητές ερμήνευαν τα σκετς ή διάβαζαν τα κείμενα, παρουσιαζόταν ταυτόχρονα η μετάφραση, πράγμα το οποίο επέτρεψε σε όλους να κατανοήσουν το περιεχόμενο των κειμένων.

Τα Νέα Ελληνικά διδάσκονται για δωδέκατη χρονιά στο κεντρικό αυτό Λύκειο της Μασσαλίας, ένα από τα καλύτερα και αρχαιότερα της Γαλλίας. Οι μαθητές που επιλέγουν τα νέα ελληνικά, αποτελούν τους αυριανούς Φιλέλληνες. Ελπίζουμε ότι τα μαθήματα θα διατηρηθούν και κατά τη διάρκεια της επόμενης σχολικής χρονιάς καθώς επίσης και μελλοντικά.    

Last modified onΤετάρτη, 21 Μαΐου 2014 07:41
back to top