Σφάλμα
  • JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 1000

22ο Συνέδριο Εκπαιδευτικών Δυτικής Ευρώπης

Στις 28 Φεβρουαρίου 2013 πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες το 22ο Εκπαιδευτικό Σεμινάριο για τους Έλληνες εκπαιδευτικούς της Δυτικής Ευρώπης με θέμα: «Η δυναμική της Εκπαίδευσης σε περίοδο κρίσης».

Το Εκπαιδευτικό Σεμινάριο οργανώθηκε από το Γραφείο Συντονιστή Εκπαίδευσης Βρυξελλών σε συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση «Επικοινωνίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε μια προσπάθεια ανταλλαγής απόψεων και εύρεσης λύσεων των σύγχρονων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η εκπαιδευτική κοινότητα.

Στόχος του Σεμιναρίου ήταν να παρουσιαστούν διαφορετικές προσεγγίσεις στον τρόπο οργάνωσης διδασκαλίας της ελληνικής ως δεύτερης/ξένης γλώσσας (σύγχρονο εκπαιδευτικό υλικό, μορφές συμβατικής και ηλεκτρονικής διδασκαλίας, νέα λογισμικά συστήματα, θέματα διδασκαλίας της προφοράς, προοπτικές ένταξης στη διδασκαλία στοιχείων της νέας ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού στο διδακτικό πρόγραμμα πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης χωρών της Δ. Ευρώπης όπως το Βέλγιο, η Γαλλία ή η Ιταλία.)

Την Ημερίδα προλόγισε εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο καθηγητής Δρ Θεόδωρος Καλλιάνος και εκ μέρους του Γραφείου Εκπαίδευσης ο Συντονιστής Εκπαίδευσης Δρ Εμμανουήλ Αλεξάκης. Χαιρετισμό  της Επιτρόπου Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Πολυγλωσσίας, Νεολαίας, και Αθλητισμού Ανδρούλλας Βασιλείου. μετέφερε ο ειδικός γραμματέας κ. Γ. Ζήσιμος. Χαιρετισμό του Μητροπολίτη Βελγίου κ. Παντελεήμονα μετέφερε ο Αιδεσιμολογιότατος Δρ Κωνσταντίνος Κενανίδης. Επίσης αναγνώστηκαν οι χαιρετισμοί της Υπουργού κ. Simonet καθώς και της Ειδικής Γραμματέως του Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α. κ. Α. Λινού. Χαιρετισμό απηύθυνε η ευρωβουλευτής κ. Ρόδη Κράτσα. Στο Σεμινάριο παρευρέθηκε ο ευρωβουλευτής κ. Νικόλαος Χρυσόγελος.

Τις εργασίες του Συνεδρίου άνοιξε ο κ. Θεόδωρος Καλλιάνος, εμπνευστής της ιδέας της διοργάνωσής του εδώ και 22 χρόνια. Ο Δρ Θεόδωρος Καλλιάνος από τη Γενική Διεύθυνση Μετάφρασης της Ε.Ε. με την εισήγησή του αναφέρθηκε στις προοπτικές αντιμετώπισης της ελληνικής κρίσης μέσα από την αλληλεγγύη και τη στήριξη της Ευρώπης. Μίλησε για την ανάγκη συντονισμού των θεσμικών συντελεστών, των στοιχείων και των οργανώσεων στο χώρο της εκπαίδευσης και για τη διαρκή αναζήτηση ποιοτικής συμπληρωματικότητας μέσα από σχήματα μη επιβαλλόμενης συνεργασίας και δικτύωσης χωρίς προκαταλήψεις και ιδεολογικές αγκυλώσεις.

Ο ευρωβουλευτής κ. Γεώργιος Παπανικολάου έδωσε ενθαρρυντικά μηνύματα για τη στήριξη της εκπαίδευσης μέσα από καινοτόμες δράσεις και ατομικές ή ομαδικές πρωτοβουλίες. Αναφέρθηκε στο ζήτημα της απασχόλησης σε σχέση με τους νέους και τόνισε την ανάγκη ανάπτυξης μιας κουλτούρας δια βίου εκπαίδευσης στη χώρα μας. Ακόμη αναφέρθηκε στην ανάγκη εκσυγχρονισμού των συστημάτων εκπαίδευσης καθώς και στο πρόγραμμα YES EUROPE.

Ο Δρ Άγγελος Αγαλιανός από τη Γενική Διεύθυνση Παιδείας και Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσα από μελέτες και ερευνητικές εργασίες που δόθηκαν στους συμμετέχοντες, έδωσε μια άλλη διάσταση της επιρροής της κρίσης στην εκπαίδευση και παρουσίασε τις γεωγραφικές εκπαιδευτικές ανισότητες που δημιουργούνται στην Ευρώπη. Μέσα από την έρευνα παρουσιάζει περιοχές κυρίως του Νότου στις οποίες το φαινόμενο είναι πιο έντονο. 

Ο εκπρόσωπος του ΚΑΝΕΠ κ. Παΐζης ως γνώστης της ελληνικής πραγματικότητας εστίασε στις εκπαιδευτικές ανισότητες που δημιουργούνται στην Ελλάδα στο περιβάλλον της κρίσης μέσα από έρευνες και ανέλυσε την πραγματικότητα που επικρατεί τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα. Μίλησε για την ανάγκη σχεδιασμού ενός εκπαιδευτικού συστήματος που θα στοχεύει στις αδυναμίες όπως αυτές εμφανίζονται ανά γεωγραφική περιοχή δεδομένου ότι οριζόντιες πολιτικές δεν αντιμετωπίζουν τα προβλήματα.

Ο αιδεσιμολογιότατος κ. Κενανίδης  ανέλυσε πως το ηθικό πλαίσιο της εκπαίδευσης μπορεί να γίνει γέφυρα στην διαδικασία υπέρβασης της σημερινής κρίσης. Εστίασε στην ανάγκη ανατροφοδότησης ενός συστήματος αξιών που θα λειτουργήσουν ως αντίβαρο στην αστάθεια που χαρακτηρίζει τα εκπαιδευτικά συστήματα στην Ευρώπη.

Στη συνέχεια ο κ. Ζορμπάς με την εισήγησή του παρουσίασε την οικονομική κρίση σαν πρόκληση όπου ο καθένας μας ξεχωριστά ως πολίτης της Ε.Ε. μπορεί να αναπτύξει τον εθελοντισμό του και η παιδεία να δώσει τη γνώση ώστε οι νέοι άνθρωποι να μπουν μαχητικά στην καινούρια πραγματικότητα και να σταθούν αρωγοί της όλης προσπάθειας.

Το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας με την εισήγηση των επιστημονικών συνεργατιδών του κ.κ. Κουβαρά και Πρανέντση ? η οποία έγινε μέσω ηλεκτρονικής σύνδεσης με το κέντρο στη Θεσσαλονίκη - παρουσίασε τον τρόπο με τον οποίο οι διδάσκοντες την ελληνική γλώσσα μπορούν να έχουν την ηλεκτρονική υποστήριξη του Κ.Ε.Γ. μέσα από τις δράσεις του και το σύστημα επιμόρφωσης των Διαδρομών.

Ο κ. Αλεξάκης παρουσίασε την εικόνα της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στην περιοχή ευθύνης του Γραφείου Βρυξελλών. Αναφέρθηκε στην προσπάθεια που καταβάλλεται για την καλύτερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού και στο γεγονός πως θα πρέπει να ξεπεραστούν αγκυλώσεις σε σχέση με τις ημέρες και ώρες λειτουργίας των ΤΕΓ. 

Ο κ. Patrick Shuhmann, υπεύθυνος για τη διαπολιτισμική εκπαίδευση στη Γενική Διεύθυνση Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης στο Υπουργείο της Γαλλικής Κοινότητας έκανε την παρουσίαση του προγράμματος OLC.

Η δρ Ασπασία Χατζηδάκη επίκουρη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Κρήτης και Διευθύντρια του ΕΔΙΑΜΜΕ και ο δρ Γιάννης Σπαντιδάκης αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης παρουσίασαν το περιβάλλον ηλεκτρονικής μάθησης του ΕΔΙΑΜΜΕ, την εξ αποστάσεως μάθηση της ελληνικής γλώσσας και τον τρόπο που μπορεί να αξιοποιηθεί από τους εκπαιδευτικούς.

Ο δρ Νικόλαος Στόγιος, εκπαιδευτικός παρουσίασε τη δυναμική της ελληνικής γλώσσας στο εξωτερικό, τους παράγοντες που επηρεάζουν τη δυναμική των γλωσσών στα πλαίσια επαφής τους με άλλες γλώσσες, τα δεδομένα της οικονομικής κρίσης που επηρεάζουν την εκπαίδευση όπως η μείωση της χρηματοδότησης, η συγχώνευση σχολικών μονάδων και η μείωση των αποσπάσεων εκπαιδευτικών και έδωσε προτάσεις και μέτρα για την καταπολέμηση του φαινομένου.

Εκ μέρους του γραφείου εκπαίδευσης η Δρ. Βασιλική Κώττη, εκπαιδευτικός και η κ. Ευαγγελία Μανώλογλου, εκπαιδευτικός παρουσίασαν η μεν πρώτη την ιστοσελίδα του γραφείου και η δεύτερη την σελίδα wiki του γραφείου. 

Τις εργασίες της Ημερίδας ενίσχυσαν με την παρουσία τους η Ιερά Μητρόπολη Βελγίου και Κάτω Χωρών με εκπρόσωπό της, η αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Ελλάδας στην ΕΕ και η Ελληνική Κοινότητα Βρυξελλών καθώς και ο σεβασμιότατος Αχαϊας που παρακολούθησε τις εργασίες του. 

Ευχαριστούμε για την παρουσία τους τον Πρόεδρο της Ελληνικής κοινότητας κ. Δημήτριο Αργυρόπουλο, τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ελληνικών κοινοτήτων κ. Κυριάκο Τοψίδη, τον εκδότη της εφημερίδας Πρωτοπόρος κ. Αθανάσιο Δημητρακόπουλο και τον Καθηγητή κ. Σπυρίδωνα Αγάθο 

Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τον κ. Θεόδωρο Καλλιάνο, την κ. Lise Randfeldt και τη Γενική Διεύθυνση Επικοινωνίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη διάθεση της αίθουσας, την τεχνική υποστήριξη της Ημερίδας και την προσφορά του γεύματος σε όλους τους συμμετέχοντες.

Οφείλουμε ιδιαίτερη μνεία στην καθηγήτρια της Σχολής Διερμηνείας του Πανεπιστημίου της Μονς κ. Ευδοκία Παπαγιαννοπούλου και στην φιλόλογο κ. Μαρία Παχατουρίδου, που με την παρουσία τους και τη σημαντική βοήθειά τους συνέβαλαν αποτελεσματικά στην επιτυχή  έκβαση της Ημερίδας.

Last modified onΔευτέρα, 15 Απριλίου 2013 07:35
back to top